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Question Answer 

When will the changes go into effect? The changes are contained in emergency regulations, which must 
go through various stages of review before they can be 
implemented.  The changes will not go into effect until the 
emergency regulation is signed by the Governor.  The changes will 
not go into effect prior to December 1, 2013. 
 

Will there be a public comment period 
during the regulation process? 
 

Yes.  After the emergency regulations go into effect, DMAS will 
begin work on permanent regulations that will make the MHSS 
changes permanent.  During the permanent regulation process, 
there are two opportunities for public comment through the 
Regulatory Town Hall website (www.townhall.virginia.gov).  DMAS 
encourages interested individuals to sign up as public users on the 
Regulatory Town Hall. It is a very easy process and the Town Hall 
will email these individuals notifications of regulatory actions being 
taken, including open comment periods.   
 

Will Mental Health Skill-Building 
Services be the new name for Mental 
Health Support Services? 
 

Yes. 

What is the unit structure and rate going 
to be? 

One unit will equal one hour.  The urban rate will be $52.00/unit and 
the rural rate will be $47.43/unit.  
 

Can time be added together to reach a 
unit? 
 

Yes, but only time increments of 15 minutes may be added 
together.  These 15-minute increments may be added together over 
the course of a week (Sunday to Saturday) to equal a unit.  The 
amount of service provided may not be rounded up to reach a unit, 
and partial units will not be reimbursed. 
 
Progress notes should reflect activities during each interaction with 
the client, and should include a start and stop time for each 
interaction.   (Progress notes should not be in 15-minute increments 
unless the interaction only lasted 15 minutes.) 
 

Can individuals who are approved by 
the Department of Health Professions to 
work at a specific location and perform 
specific duties as an LMHP-Supervisee 
or LMHP-Resident continue to perform 
the functions of an LMHP?  
 

Yes, provided that the individual is in continuous compliance with 
DBHDS and DHP requirements for supervised practice. 

Can paraprofessionals provide MHSS? Yes, provided that they are supervised on a weekly basis by an 
LMHP, QMHP-A, or QMHP-C.  All requirements for staffing and 
supervision established by DHBDS must also be met. 
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What are the MHSS eligibility 
requirements for individuals age 21 and 
older? 
 

The individual must meet the requirements in paragraphs 1-4 
below: 

(1) The individual shall have one of the following as a primary Axis I 
DSM diagnosis: 

(a) Schizophrenia or other psychotic disorder as set out in the 
DSM OR 

(b) Major Depressive Disorder - Recurrent; Bipolar I; or Bipolar 
II OR 

(c) Any other Axis I mental health disorder (such as, but not 
limited to PTSD and anxiety disorders) that a physician has 
documented specific to the identified individual within the past 
year to include all of the following: (i) that is a serious mental 
illness; (ii) that results in severe and recurrent disability; (iii) that 
produces functional limitations in the individual's major life 
activities which are documented in the individual's medical 
record, AND; (iv) that the individual requires individualized 
training in order to achieve or maintain independent living in the 
community.   

(2) The individual shall require individualized training in acquiring 
basic living skills such as symptom management; adherence to 
psychiatric and medication treatment plans; development and 
appropriate use of social skills and personal support system; 
personal hygiene; food preparation; or money management. 

(3) The individual shall have a prior history of any of the following: 
psychiatric hospitalization; residential crisis stabilization; Intensive 
Community Treatment (ICT) or Program of Assertive Community 
Treatment (PACT) services; placement in a psychiatric residential 
treatment facility (RTC Level C); or Temporary Detention Order 
(TDO) evaluation as a result of decompensation related to serious 
mental illness. This criterion shall be met in order to be initially 
admitted to services, and not for subsequent authorizations of 
service. 

(4) The individual shall have had a prescription for anti-psychotic, 
mood stabilizing, or anti-depressant medications within the 12 
months prior to the assessment date. If a physician or other 
practitioner who is authorized by his license to prescribe 
medications indicates that anti-psychotic, mood stabilizing, or 
antidepressant medications are medically contraindicated for the 
individual, the provider shall obtain medical records signed by the 
physician or other licensed prescriber detailing the contraindication.  
This documentation shall be maintained in the individual's mental 
health skill-building services record, and the provider shall 
document and describe how the individual will be able to actively 
participate in and benefit from services without the assistance of 
medication.  This criterion shall be met upon admission to services, 
and not for subsequent authorizations of service. 
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What are the MHSS eligibility 
requirements for individuals under the 
age of 21? 
 

They are the same as the requirements for individuals aged 21 and 
over, plus they must meet one additional criterion: 
 
The individual shall be in an independent living situation or actively 
transitioning into an independent living situation. (If the individual is 
transitioning into an independent living situation, services shall only 
be authorized for up to six months prior to the date of transition.) 

Are there any new requirements for 
service reauthorization? 

Reauthorizations for service shall only be granted if the provider 
demonstrates to the service authorization contractor that the 
individual is benefitting from the service as evidenced by updates 
and modifications to the ISP that demonstrate progress toward ISP 
goals and objectives.  If the provider is unable to demonstrate this, 
authorization will be denied. 
 

How will providers verify and document 
an individual’s prior history of any of the 
following: psychiatric hospitalization; 
residential crisis stabilization; Intensive 
Community Treatment (ICT) or Program 
of Assertive Community Treatment 
(PACT) services; placement in a 
psychiatric residential treatment facility 
(RTC Level C); or Temporary Detention 
Order (TDO) evaluation as a result of 
decompensation related to serious 
mental illness? 
 

The provider will establish and document evidence of the 
individual's prior psychiatric services history by contacting the prior 
provider or providers of health care services after obtaining written 
consent from the individual. The MHSS provider shall document the 
following minimum elements: (i) name and title of caller; (ii) name 
and title of professional who was called; (iii) name of organization 
that the professional works for; (iv) date and time of call; (v) specific 
placement provided; (vi) type of treatment previously provided; (vii) 
name of treatment provider, and; (viii) dates of previous treatment. 
Family member statements shall not suffice to meet this 
requirement. 

How will providers verify and document 
that an individual has had a prescription 
for anti-psychotic, mood stabilizing, or 
anti-depressant medications within the 
12 months prior to the assessment 
date? 
 

The provider will establish and document evidence of the 
psychiatric medication history by maintaining a photocopy of 
prescription information from a prescription bottle or by contacting a 
prior provider of health care services or pharmacy or after obtaining 
written consent from the individual. The MHSS provider shall 
document the following minimum elements: (i) name and title of 
caller; (ii) name and title of professional who was called; (iii) name 
of organization that the professional works for; (iv) date and time of 
call; (v) specific prescription confirmed; (vi) name of prescribing 
physician; (vii) name of medication, and; (viii) date of prescription. 
 

Are there any new requirements for the 
MHSS assessment? 

Yes.  The provider may only bill one unit for the assessment.  (The 
assessment will continue to be billed using procedure code H0032, 
modifier U8.  The rate for the assessment will be $91.00 urban and 
$83.00 rurual.)  The LMHP (or LMHP-Supervisee or LMHP-
Resident) must document the primary Axis-I diagnosis on the 
assessment and must also document Axis II through V on the 
assessment. 
  

Can individuals who receive in-home 
residential services or congregate 
residential services through the ID or 
DD waiver also receive MHSS? 
 

No.  This is a duplication of services and is not permitted. 
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Can individuals who receive 
independent living services through 
DSS or CSA also receive MHSS? 
 

No.  This is a duplication of services and is not permitted. 

Can individuals who receive Treatment 
Foster Care through DSS also receive 
MHSS? 
 

No.  This is a duplication of services and is not permitted. 

Can individuals who reside in ICF/IDs or 
hospitals receive MHSS? 
 

No.  This is a duplication of services and is not permitted. 

Can individuals who reside in nursing 
facilities receive MHSS? 

Individuals who reside in nursing facilities may receive MHSS, but 
only for up to 60 days prior to discharge.  If the individual has not 
been discharged from the nursing facility during the 60-day period 
of services, mental health skill-building services shall be terminated, 
and no further service authorizations shall be available to the 
individual unless a provider can demonstrate and document that 
MHSS is necessary. Such documentation shall include facts 
demonstrating a change in the individual's circumstances and a 
new plan for discharge requiring up to 60 days of MHSS. 
 

Can individuals who reside in 
Residential Treatment Centers (Level 
C) receive MHSS? 

MHSS is not available for residents of Residential Treatment 
Centers-Level C facilities.  However, the MHSS assessment may 
be provided in the Level C facility within the seven days 
immediately prior to discharge. 
 

Can individuals who have organic 
disorders, such as delirium, dementia, 
or other cognitive disorders not 
elsewhere classified, receive MHSS?   
  

These individuals will be prohibited from receiving MHSS unless 
their physician issues a signed and dated statement indicating that 
the individual can benefit from this service. 

Can individuals who receive personal 
care services or attendant care services 
also receive MHSS? 
 

Yes.  However, MHSS cannot be provided at the same time on the 
same day that the personal care or attendant care services are 
being provided, unless documentation fully substantiates the need 
for MHSS services when personal care or attendant care services 
are being provided.  The MHSS provider must review the care 
being provided by other provider and ensure that there is no 
duplication of services.   
 

The Nursing Facility Provider Manual 
indicates that Rehabilitative Services 
provided to Medicaid recipients in 
nursing facilities must be ordered by a 
physician and must be written in the 
physician's POC.  This includes Mental 
Health Rehabilitative Services for 
persons with mental illness.   
 
If a client is currently receiving MHSS 
and is then admitted to a Nursing 
Facility to receive rehabilitation 
following surgery, is MHSS temporarily 
discontinued until the physician at the 
Nursing Facility orders it to resume?   

Yes, that is correct.  MHSS can be provided in a Nursing Facility 
only if the provider and the service comply with Nursing Facility 
rules. Once the physician approves the MHSS, it may resume.  
Note that under the new rules, MHSS will be limited in a nursing 
facility to a period of 60 days prior to discharge. 
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The Home Health Manual states:   
"When it is identified that a participant 
has an ongoing need for services 
similar to those provided by the home 
health aide, the home health agency 
must provide information to the 
participant and/or caregiver about other 
services (e.g., personal care, 
companion aide, etc.) that may be more 
appropriate in meeting their needs.  The 
home health agency is expected to 
make the necessary referrals for these 
services prior to the utilization of the 
participant's 32 allowable home health 
aide visits.  Once other services similar 
to those provided by the home health 
aide begin, the home health aide 
services are terminated." 
 
If a client is currently receiving MHSS 
and then is approved to receive either 
home health, personal care, or a 
companion aide, does MHSS continue 
as long as there is not a duplication of 
services? 
 

That is correct – the services may be provided on the same days, 
provided that the home health, personal care or companion aide 
plan of care is reviewed by the MHSS provider to ensure that 
services provided by these individuals do not duplicate services 
provided on the MHSS care plan.  MHSS should include training 
and support related to meal planning, etc., and is not a companion 
care or personal care service.  If the MHSS provider engages in 
inappropriate activities such as companion care, those services are 
subject to retraction. 

May an outside (unaffiliated) provider of 
MHSS offer services within a Level A or 
B group home? 

All residents of Level A and Level B group homes are under 21, and 
must meet the additional eligibility criteria of:  The individual shall be 
in an independent living situation or actively transitioning into an 
independent living situation. (If the individual is transitioning into an 
independent living situation, services shall only be authorized for up 
to six months prior to the date of transition.)   
 
Group homes are not an independent living situation.  Therefore, 
MHSS would be available to residents in a Level A or Level B group 
home, but only for the six months prior to discharge to an 
independent living situation.  The MHSS provider would need to 
focus the service on the transition to independent living, including 
services such as (but not limited to) transportation, banking, 
prescription refills and responding to emergencies at home.   
 
MHSS could only be provided during that six-month period if certain 
requirements were met.  The MHSS provider must collaborate with 
the group home to ensure that the MHSS services do not duplicate 
any services provided by the group home.  The MHSS provider 
must also ensure that they do not exceed the annual limit of 1040 
units or the weekly limit of 20 units.  Half of each week’s services 
must be provided outside of the group home.  All of the other 
requirements for MHSS (regarding eligibility for services, etc.) must 
also be met. 
 
Further, all Level B group homes need to comply with DBHDS 
licensing requirements, and all Level A group homes need to 
comply with DSS licensing requirements.   
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